
Ushqime të shijshme në Shqipëri
Një nga arsyet më të mira pse çdokush duhet të përfshijë Shqipërinë në listën e vendeve për të parë është ushqimi. Gastronomia shqiptare është e shkëlqyer, e freskët dhe e shijshme. Ju mund të hani pjata të mrekullueshme në restorantet më të bukura, si dhe ushqime të mahnitshme në rrugë.
Byrek
Ushqimi më i famshëm në Shqipëri (dhe në pjesën tjetër të Ballkanit gjithashtu) është byreku, një byrekë e shijshme e kripur e bërë me pastë filo. E gjeni kudo në vend, në përmasa dhe lloje të ndryshme. Një nga më të njohurit është byreku me spinaq, por lokalet, kamionët, pastiçeritë shesin edhe byrek, shpesh me djathë gjize ose mish. Të gjitha versionet janë thjesht të shijshme!
Fërgesë verore me speca dhe domate
Fërgesa është një nga ushqimet më të shijshme dhe më të mira shqiptare që përgatitet me speca, domate dhe gjizë. Më së shumti do ta gjeni në Tiranë dhe zonat përreth, sepse është një pjatë tipike e rajonit qendror të Shqipërisë. Produktet e freskëta gatuhen së bashku dhe formojnë një krem; shoqërohet në mënyrë perfekte me bukë shtëpie.
Tavë Kosi
Një tjetër ushqim që nuk duhet humbur për t'u provuar në Shqipëri është Tavë Kosi, një nga gatimet më të dashura nga vendasit. Është tipik i Elbasanit, një qytet afër Tiranës, por do ta gjeni kudo në vend, nga fshatrat malore e deri te qytetet bregdetare. Tavë Kosi është një pjatë e shijshme si quiche e bërë me mish qengji, vezë dhe kos.
Speça me gjize
Speça me gjize është një nga ushqimet më shumëngjyrëshe dhe të shijshme të vendit, i përgatitur me speca të verdhë, portokalli, jeshil dhe të kuq të mbushur me oriz, gjizë dhe erëza përpara se të piqet në furrë. Është një zgjedhje e shëndetshme dhe gjithashtu një pjatë e mrekullueshme vegjetariane (gastronomia shqiptare ka shumë opsione vegjetariane, siç mund ta shihni).
Kaçkavall i skuqur
Kaçkavall është një djathë tipik që përdoret në jug të Ballkanit si dhe në jug të Italisë. Është një djathë i verdhë i kripur që zakonisht shërbehet si ushqim në restorante. Menutë ofrojnë mundësi të ndryshme, si sallatë kaçkavall dhe kaçkavall furre, por më e mira është kaçkavalli i skuqur, një nga gatimet më të shijshme në rajon.
Bakllava
Bakllavaja është ylli i Turqisë si dhe i Gadishullit Ballkanik: do ta gjeni kudo gjatë vizitës në Shqipëri dhe në madhësi dhe lloje të ndryshme. Shumëllojshmëria tipike shqiptare e kësaj torte të famshme bëhet me arra, por në furra buke dhe ëmbëlsira ka versionin me fëstëk, që është edhe më i shijshëm.
Trilece
Një tjetër tortë e shkëlqyer e njohur në Shqipëri është trilece. Fjala vjen nga spanjishtja dhe do të thotë "tortë e bërë me tre qumësht"; me të vërtetë trilece përgatitet me qumësht, krem dhe qumësht të koncentruar. Ta quash të shijshme” nuk mjafton. Trilece është një kënaqësi për qiellzën dhe një tortë e freskët perfekte për ditët e ngrohta shqiptare.
Qofte
Qofte, ose qofte i pjekur në skarë, është një nga gatimet më të njohura me mish në Shqipëri. Në përgjithësi qoftet kaliten me erëza dhe nenexhik dhe shërbehen me qepë të pagatuar dhe sallatë. Një variant i qoftes është kernaçka, një lloj qofte ndryshe tipik i Korçës, një nga qytetet më të rëndësishme të Shqipërisë.
Mish i pjekur në skarë
Në të gjithë Shqipërinë, një nga ushqimet më të njohura është mishi i pjekur në skarë, i njohur kryesisht si zgara. Do ta gjeni kudo, edhe në restorantet që ndodhen përballë detit, por më së shumti në skarët tipike. Porositni një pjatë të madhe me mish të pjekur në skarë me një sallatë dhe një birrë vendase dhe shijojeni!
Perime ne Zgare
Perimet e pjekura në skarë janë të njohura si në Shqipëri ashtu edhe në vendet e tjera të Ballkanit. Patëllxhanë, kungull i njomë, qepë, speca, domate, e kështu me radhë, përdoren si meze ose shoqërues të pjatave kryesore. Nëse ju pëlqen të hani vegjetarian, mos u shqetësoni, madje edhe në skarë do të gjeni perime ne zgare.
Peshku
E vendosur pikërisht buzë detit, Shqipëria është e famshme për prodhimet e saj të detit. Në restorantet e vendosura përgjatë bregdetit dhe në qytetet kryesore përmes Rivierës, si Vlora dhe Saranda, mund të hani peshk të freskët dhe të shkëlqyer për më pak se 10 € (12 dollarë). Ngrënia e ushqimeve të freskëta të detit ndërsa jeni në Shqipëri të admironi panoramën përrallore të detit nga tarracat e restoranteve është një domosdoshmëri.